Ændringer i forhold til 2014 prissammenligning

Der er sket ændringer mellem 2014 og 2016 i det beregnede prisniveau mellem Grønland og Danmark. Årsagerne hertil kan skyldes følgende.

For det første kan prisudviklingen i hhv. Danmark og Grønland have været forskellig mellem 2014 og 2016.

En lavere pris på mælk i Danmark og en uændret pris på mælk i Grønland vil betyde, at prisniveauet på mælk er steget i Grønland i forhold til Danmark.

Der har været indført forhøjet afgifter i Grønland i perioden, herunder afgifter på Chokolade, lakrids, sukkervarer, og snus, hvilket påvirker priserne.

 

For det andet vil ændringer i stikprøven bag det beregnede prisniveau kunne spille ind. Bl.a. har der været omfattende ændringer i stikprøven for elektronik mellem 2014 og 2016, og for det tredje er beregningerne foretaget på en stikprøve, hvorfor statistisk usikkerhed også har en betydning i forhold til ændringerne mellem 2014 og 2016.

 

I 2016 har Danmarks Statistik indført brug af såkaldte stregkodedata for føde- og drikkevarer i det danske forbrugerprisindeks. Stregkodedata indeholder gennemsnitspriser for alle handler foretaget i danske supermarkeder. Det betyder bl.a. at priserne bag det danske forbrugerprisindeks i langt højere grad medtager mængdetilbud (f.eks. tre varer for to varers pris) i forhold til tidligere (bl.a. 2014), hvilket har sænket niveauet af priserne bag det danske forbrugerprisindeks, så de nu mere retvisende viser, hvad danskerne betaler indregnet mængdetilbud. Da de samme priser bliver brugt til prissammenligningen mellem Grønland og Danmark, vil denne metodeændring også påvirke udviklingen i det beregnede prisniveau mellem Grønland og Danmark.  Det højere prisniveau i 2016 i forhold til 2014 i Grønland i forhold til Danmark for føde-, drikkevarer og alkoholiske drikkevare skal således også ses i dette lys.

 

I hvilke varegrupper, har der været de største prisændringer.

De enkelte varegrupper, hvor der har været stor stigning i prisniveauet i Grønland i forhold til Danmark. Prisen på varegruppen fødevarer og ikke alkoholiske drikkevarer er steget med 16,9 procent point, alkoholiske drikkevarer og tobak er steget med 28,3 procentpoint og sundhedsvæsen er steget med 5,1 procentpoint.

 

Der er også varegrupper, hvor prisniveauet er faldet i forhold til 2014. I varegruppen Kommunikation er prisniveauet faldet med 20,8 procentpoint i Grønland i forhold til Danmark, og i fritid og kultur er det faldet med 11,6 procentpoint. Prisniveauet for restaurant og hoteller er faldet med 7,1 procentpoint i Grønland i forhold til Danmark.